Az akrobatikus torna gödöllői története

2000 szeptembere óta foglalkozunk sportakrobatikával Gödöllőn. Ekkor kaptam lehetőséget arra Zsóka nénitől (a Damjanich János Általános Iskola igazgatójától), hogy a testnevelő tanári munka mellett beindítsam az akrobatikus tornát is az intézményben. Feleségem (azóta három csodálatos gyermek anyukája), Kőhler Ákosné a kezdetektől fogva segítette az akrobatikus torna fejlődését, elsősorban a művészi-balett képzéssel. Ebben az időben iskolai szakkör, majd sportkör formájában működött a sportág, különböző korcsoportokra bontva. Elsődleges célunk a sportág megismertetése és természetesen megszerettetése volt a gyerekekkel és a várossal. Tömegsport szinten foglalkoztunk az akrobatikus tornával, és szerencsére kinőtte magát egy nagyon tehetséges gárda, akik 2002-től kezdve – vagyis mintegy kétéves munkával a hátunk mögött – megjelentek a sportakrobatika magyar szakági versenyein. Tudásuk elismeréseként rögtön versenyképesnek bizonyultak az élvonallal szemben. Az iskola nem egy jómódú környéken található, így az ide járó tanulók közül is óhatatlanul többen hátrányos helyzetűek, vagy szerényebb anyagi háttérrel rendelkeznek. Sportolóink nagyszerű eredményei, illetve a szakmai továbblépés lehetőségének biztosítása egy idő után szükségessé tették egy sportegyesület létrehozását.

A Grassalkovich SE 2003 decembere óta működik hivatalosan. Hatékony, kitartó, szorgalmas munkával kiemelkedő eredményeket értek el egyesületünk versenyzői az elmúlt években. A számok nyelvére fordítva: a Grassalkovich SE 2006-ban, az egyesületek országos rangsorában az előkelő második helyen végzett, míg 2011-ben a szintén értékes negyedik helyet szereztük meg az országosan hirtelen megnövekedett sportolói létszám ellenére. A köztes időszakban pedig szintén a dobogón, vagy annak közelében volt Egyesületünk. Ezek az eredmények számos Országos Bajnoki és Magyar Köztársaság Diákolimpiai Bajnoka címet jelentettek.

Emellett a hazai spotakrobatika történetében a mi versenyzőink egy tizenöt éves, érmekben (EB, VB) szegényes időszakot zártak le azzal, hogy 2006-ban (Portugália) a korosztályos Világbajnokságon III. helyezést, azaz bronzérmet szereztek fiú négyes versenyszámban (Janocha Márk – Bangó Dávid – Szamosi Attila – Kőrösi Krisztián).

Ezt a jó eredményünket 2008-ban is megközelítettük az Ifjúsági Világbajnokságon (Skócia) fiú négyesünk által elért döntős hatodik helyezéssel.

További sikert értünk el 2011-ben a Korosztályos Európa-bajnokságon (Bulgáriában), ahol egy nyolcadik helyet ért el fiú párosunk (Janocha Bence – Szlavkovszki Zsolt).

2012-ben pedig végre leány egységgel is kijutottunk a Korosztályos Világbajnokságra (USA), ahol leány hármasunk a 28. helyet szerezte meg (Oláh Luca – Papp Kinga – Alton Sophie).

2013-ban ismét képviselte egyesületünket egy egység Portugáliában, az Európa Bajnokságon. A Papp Csenge – Papp Kinga – Alton Sophie 12-18 korosztályú leány hármasunk a 17. helyen végzett.

2014-ben pedig egyesületünk történetében először két egységünk is kvalifikálta magát az év fő versenyére. A 11-16 korosztályban indult Szabó Csilla – Darabont Zsanett – Kőhler Kitti leány hármas a 28. helyet érte el, míg a Papp Csenge – Papp Kinga – Alton Sophie felállású 12-18 korosztályos leány hármasunk a 31. helyen végzett.
Versenyzőink tehát eredményesen képviselték Magyarországot, Gödöllőt és a Grassalkovich SE-t a hazai és a nemzetközi színtéren.

Az edzők pályafutása: 1994-ig ők is ezt a látványos sportágat űzték. A Magyar Sportakrobatikai Válogatott tagjaiként, felnőtt I. osztályú versenyzőként vegyes párosban 4x Országos Bajnoki, Világbajnoki 7., Európa Bajnoki 6. helyezést értek el. Jelenleg azon dolgoznak nagy lelkesedéssel, hogy stabil utánpótlást neveljenek a sportág számára, és hírnevet szerezzenek az egyesület, az iskola és a város számára.